Правила користування відділом "Бібліотека ІПО"

І. Загальні положення

1. Правила користування відділом "Бібліотека ІПО" ДВНЗ ПДАБА (далі Правила) розроблені у відповідності до Законів України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про захист персональних даних…», «Типовим правилам користування бібліотеками в Україні» та «Типовому положенню про бібліотеку вищого закладу освіти».

2. Відділ бібліотеки є навчальним, інформаційним та культурно-просвітницьким структурним підрозділом ІПО і забезпечує документами навчальний, науковий та виховний процес інституту.

3. Фонд відділу є складовою частиною загальнодержавної довідково-інформаційної системи і знаходиться під охороною держави.

4. Користуватися відділом "Бібліотека ІПО" ПДАБА мають право студенти, слухачі, викладацький склад та співробітники інституту та академії.

5. Обслуговування користувачів здійснюється за такими формами:

- Абонемент навчальної та методичної літератури (видача навчальної та методичної літератури для самостійної роботи в домашніх умовах);

- Читальний зал (видача друкованих та інших видань для використання в межах спеціально обладнаного приміщення для читання);

- Електронний читальний зал (надає доступ читачам до всіх електронних каталогів та бази електронних документів);

- Міжбібліотечний абонемент (видача друкованих та інших видань, отриманих на замовлення читачів з інших бібліотек міста).

6. Відділ "Бібліотека ІПО" безкоштовно надає користувачам основні види бібліотечних послуг.

ІІ. Порядок запису до відділу "Бібліотека ІПО"

1. Запис до бібліотеки здійснюється в електронний спосіб на абонементі навчальної та методичної літератури з обов’язковим заведенням відповідного паперового формуляру.

2. Для запису користувач повинен подати паспорт (або залікову книжку, студентський квиток) надати все відомості для заповнення читацького формуляру, ознайомитись з правилами користування відділом "Бібліотека ІПО", підписати зобов’язання про їх виконання.

3. При зміні місця проживання, або інших відомостей, внесених до читацького формуляру, користувач повідомляє про це бібліотеку.

4. Після реєстрації на АбНМЛ читач має право користуватися усіма підрозділами бібліотеки.

ІІІ. Порядок користування відділом "Бібліотека ІПО"

Обслуговування користувачів на абонементі навчальної та методичної літератури.

1. З метою створення більш сприятливих умов для оперативного та якісного обслуговування читачів відділу бібліотеки книжковий фонд, що закріплений за АбНМЛ, розподілено за терміном користування:

Група А : література, яка видається строком до 1-го тижня;

Група Б : література, яка видається строком до 2-х тижнів.

2. Видача документів здійснюється згідно з розподілом книжкового фонду, тобто відповідно до кількості примірників, які має абонемент, кількості студентів, які вивчають певну дисципліну, та призначення видання.

3. Обслуговування читачів здійснюється тільки за наявності студентського квитка (залікової книжки), або документа, що засвідчує особу.

4. Замовлення здійснюється за допомогою електронного каталогу з будь якої робочої станції терміналу електронного читального залу ІПО.

5. Термін повернення літератури фіксується бібліотекарем у електронному формулярі читача та на листку повернення літератури, що знаходиться на обкладинці видання.

6. Термін користування документами на прохання користувача може бути продовжений, якщо на них відсутній попит інших користувачів.

Обслуговування користувачів у електронному читальному залі.

1. Повнотекстові електронні ресурси призначені для їх використання в якості складової частини фонду бібліотеки винятково для допомоги студентам в навчальній і науковій роботі.

2. Повнотекстові електронні ресурси відділу бібліотеки створюються згідно Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» та Закону України «Про авторське право та суміжні права».

3. Повнотекстові електронні ресурси поповнюються з таких джерел:

- З навчально-методичної лабораторії ПДАБА;

- Безпосередньо від викладачів ІПО;

- Сканування статей з газет, журналів тощо.

4. Електронні документи надаються студентам у безкоштовне користування тільки у приміщеннях бібліотеки.

5. Надання електронних документів здійснюється у форматі Word у режимі «тільки читання».

6. Користувачі повнотекстових ресурсів бібліотеки не мають права здійснювати модифікацію повнотекстових електронних документів та програмних продуктів.

7. Користувачі мають змогу працювати на терміналі з будь-якими повнотекстовими документами, що знаходяться в БД відділу бібліотеки, а також мають можливість замовити необхідну літературу з других бібліотек.

8. Доступ до копіювання відкритий тільки на робочому місці адміністратора. Адміністратор ретельно перевіряє вміст читацьких папок і здійснює запис на електронні носії тільки окремих частин або розділів конкретного видання.

Обслуговування читачів у читальному залі

1. Для користування в читальному залі відділу "Бібліотека ІПО" видаються :

- Рідкісні та довідкові видання;

- Періодичні видання;

- Альбоми, атласи, енциклопедії;

- Малоекземплярні видання;

- Книги підвищеного попиту;

- Видання на електронних носіях;

- Нормативні документи;

- Методичні вказівки.

2. Замовлення літератури здійснюється за допомогою електронного каталогу з будь якої робочої станції терміналу електронного читального залу ІПО.

3. Користувачам забороняється :

- Виносити видання з приміщення читального залу без дозволу бібліотекаря;

- Залишати читальну залу, не повернувши видання бібліотекарю;

- Передавати іншим особам видання, одержані на свій читацький формуляр;

- Псувати отримані для користування видання;

- Порушувати порядок і тишу в приміщеннях відділу "Бібліотека ІПО".

IV. Права, обов’язки та відповідальність користувачів

Користувач має право:

1. Одержувати повну інформацію про склад фонду, послуги бібліотеки та правила їх використання, розраховуючи на оперативне та диференційне обслуговування.

2. Отримувати в тимчасове користування необхідні документи з фонду відділу бібліотеки.

3. Отримувати консультативну допомогу щодо оволодіння навичками самостійного користування довідково-пошуковим апаратом та електронним каталогом бібліотеки.

Користувач зобов’язаний :

1. Дотримуватись правил користування відділом бібліотеки.

2. При одержанні видань на паперових носіях користувач повинен перевірити їх кількість і фізичну цільність. При виявленні дефектів (нестача сторінок, їх частин, або інших пошкоджень) попередити про це бібліотекаря. У разі невиконання цієї вимоги користувач нестиме матеріальну відповідальність при виявленні дефектів видань при їх поверненні.

3. Дбайливо ставитись до документів, отриманих з фондів бібліотеки.

4. Повертати документи до бібліотеки не пізніше встановленого терміну.

5. У разі закінчення навчання в інституті, або звільнення (для співробітників) повернути всю літературу до бібліотеки та підписати обхідний лист, де зроблена помітка про відсутність заборгованості в бібліотеці.

Відповідальність користувача:

1. У разі пошкодження, знищення, або втрати видання користувач зобов’язаний відновити видання за власний рахунок в один з будь яких способів:

- Придбати та передати в фонд відділу бібліотеки теж саме видання, або визначеного бібліотекарем як рівноцінного;

- Виготовлення ксерокопії втраченого видання або його пошкодженої частини.

2. В разі порушення Правил користувач може бути позбавлений права користування відділом бібліотеки на певний термін.

3. Користувач, який завдав матеріальних збитків відділу "Бібліотека ІПО" притягується до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством України.

V. Права та обов’язки відділу "Бібліотека ІПО"

Права відділу "Бібліотека ІПО":

1. Інформувати адміністрацію інституту про порушення користувачами Правил користування відділом "Бібліотека ІПО".

2. Вирішувати з адміністрацією інституту та бібліотеки питання про сприяння запобіганню заборгованості та втрат бібліотечного фонду ІПО.

Відділ "Бібліотека ІПО" зобов’язаний:

1. Забезпечити реалізацію прав користувачів відповідно Закону України «Про бібліотеки и бібліотечну справу» та обслуговувати їх згідно Положення про відділ "Бібліотека ІПО" та цим Правилам.

2. Інформувати користувачів про всі види бібліотечних послуг, що надає відділ бібліотеки.

3. Комплектувати фонд відділу відповідно до профілю інституту та запитам користувачів.

4. Забезпечити користувачам повну інформацію та вільний доступ до бібліотечного фонду через систему електронного каталогу.

5. Створити максимально комфортні умови для роботи у відділі бібліотеки, надавати допомогу в використанні бібліотечного фонду, в доборі потрібних документів та інформації.

6. Надалі втілювати нові автоматизовані технології бібліотечного обслуговування, брати участь в проекті корпоративної каталогізації та створенні регіональних і загальнодержавних баз даних та надавати доступ користувачам до них.

7. Проводити серед користувачів заняття по оволодінню навичок роботи з електронним каталогом, задля використання усього спектру навігаційного бібліотечного сервісу.

8. Не використовувати відомості про користувачів відділу бібліотеки та їх інтереси з будь-якою метою, крім наукової, без їх згоди.

 

Адміністрація відділу "Бібліотека ІПО" ДВНЗ ПДАБА